IMAG0251-150x150Bodrug Veronica – kinetoterapeut in cadrul

Centrului ProSenectute

Un dicton potrivit pentru activitatea de recuperare a pacientilor cu dizabilitati:

Secretul ingrijirii pacientului consta in interesul pentru pacient.

In cadrul Centrului de ingrijire varstnici ProSenectute recuperarea are un rol major – de a realiza reintegrarea seniorilor in societate. Masurile de asistenta tin cont de particularitatile fizio-patologice, clinice si terapeutice ale varstei a 3-a. Aceste particularitati sunt generate de interactiunea complexa si permanenta a procesului de imbatranire cu procesele patologice.Veronica Bodrug, kinetoterapeut in cadrul Caminului de batrani ProSenectute ne ofera informatii despre procesul de recuperare pe care il desfasoara cu varstnicii centrului.

Reporter: Care sunt particularitatile metodologiei exercitiului fizic la varstnici?

Sedintele de gimnastica medicala, in cadrul caminului se desfasoara in incaperi curate, aerisite, luminoase.  Este necesar sa se respecte unele reguli :

– vestimentatie comoda ( preferabil lana sau bumbac) ;

– participarea activa si constienta la toate miscarile ;

– sa repete singuri miscarile pe care le pot executa ;

– sa practice zilnic programul de gimnastica si dupa realizarea obiectivului  pentru a impiedica recidivele.

Reporter: Ce exercitii fizice realizati cu batranii?

Nu exista stereotipuri, legea de baza a prescrierii exercitiului fizic la varstinici este adaptarea exercitiilor de la individ la individ in functie de capacitatea clinico-functionala a acestuia.Efortul impus trebuie sa se faca progresiv pentru a realiza treptat adaptarea organismului la efort.In timpul sedintelor se vor controla pulsul si tensiunea.

Reporter: Ce obiective va propuneti prin gimnastica medicala?

Kinetoterapia la varstnici va fi functionala si va avea ca obiectiv principal obtinerea echilibrului pentru mers si a gestualitatii uzuale care sa asigure pacientilor Caminului de batrani ProSenectute posibilitatea de a realiza singur activitati vitale precum: mancat, baut, controlul  defecatiei si al mictiunii, folosirea toaletei, imbracat/ dezbracat, spalat, pieptanat, barbierit, deplasarea d

e la pat pe scaun cu cadru sau cu carje si mersul propriu-zis. Pierderea acestor activitati sau a unora dintre ele face din batran un dependent blocand pe langa el  cel putin un membru din familie pentru a-l ingrijii.

Reporter: Care sunt cele mai frecvente cauze ale pierderii posibilitatii de  autoservire?

Printre cauzele frecvente sunt :

– boli neurologice (paraplegie, hemiplegie, boala Parkinson)

– psihopatie (dementa)

– boli ale aparatului locomotor.

Reporter: Care este durata medie a unei sedinte de kinetoterapie?

Durata efortului in mod normal sedinta trebuie sa dureze 20-30 de minute. Se prefera dutare scurte cu pauze de aceeasi marime cu perioada efortului. Intre intensitatea si durata efortului va fi mentinut un raport invers proportional.Ritmul va fi zilnic sau de 3-4 ori pe saptamana.

Reporter: Ce nu este recomandat in sedintele de kinetoterapie?

Nu se recomanda exercitiile dinamice cu rezistenta. Se vor evita exercitiile izometrice care au efecte negative asupra tensiunii arteriale si total contraindicate la batranii cu cardiopatie ischemica,insuficienta cardiaca, respiratorie, anemie. In aceste cazuri este indicata activitatea de terapie ocupationala in care se exerseaza activitati uzuale.

In cazul exercitiilor pentru refacerea amplitudinii de miscare se vor evita mobilizarile bruste si intinderile brutale care din cauza fragilitatii scazute si a elasticitatii deficitare a tesuturilor pot  determina rupturi ale tesutului conjunctiv. Nu se va depasii pragul durerii. La batrani exista pericolul fracturii pe fondul osteoporozei.

 Reporter: De ce reguli tineti cont in conceperea unui program de recuperare?
In alcatuirea programului kinetic la varstnici se va tine seama de unele recomandari :

– pozitiile de start ale exercitiilor sa fie cat mai stabile datorita  tulburarilor de echilibru ale batranilor.

– sunt contraindicate exercitiile cu trunchiul aplecat, pozitii extreme  ale capului (mai ales in extensie)miscari bruste ale capului pentru evitarea tulburarii circulatorii cerebrale ;

– durerile articulare limiteaza exercitiul fizic ;

– se vor evita exercitiile care se efectueaza in lipsa de aer datorita  mentinerii respiratiei ;

– se vor evita ridicarile de greutati mari si schimbarile bruste de pozitie ;

– aparitia oboselii impune oprirea efortului ;

– exercitiile trebuie sa fie accesibile posibilitatilor de executie ale bolnavului ;

– sa se realizeze o buna colaborare intre pacient si kinetoterapeut pentru a evita refuzul de participare din partea pacientului.

– buna colaborare se face printr-un limbaj adecvat tipului psihologic al pacientului.