24 Mar 2015
martie 24, 2015

Memoria si tulburarile de memorie

0 Comment

Memoria si tulburarile de memorie

Generalitati

Memoria este definita ca fiind capacitatea creierului de a retine si de a-si aminti diferite informatii, experiente, proceduri, abilitati si obiceiuri. Exista factori care influenteaza activitatea normala a creierului, declansand diferite probleme de memorie de la senilitate, la dementa sau
Alzheimer.

Memoria este un proces complex, care comporta trei faze: invatarea, stocarea informatiei, apoi, restituirea (evocarea si recunoasterea). Aceste fenomene nu se afla sub dependenta unei regiuni precise si specializate a creierului, ele se deruleaza atat la nivelul centrilor nervosi polivalenti (hipocamp, corpul mamilar si hipotalamus) cat si la nivelul fibrelor nervoase care leaga cei trei centri. In mod clasic, se disting memoria pe termen scurt, care nu dureaza mai mult de cateva minute, si memoria pe termen lung.Orice afectiune, chiar si gripa, poate afecta capacitatea de memorare a creierului. Atunci cand sistemul imunitar se lupta cu o anumita afectiune, sau atunci cand o persoana se confrunta cu o durere persistenta, capacitatea de concentrare este afectata, si
prin urmare apar si problemele de memorie. Exista mai multe tipuri de tulburari de memorie care afecteaza activitatea zilnica a oricarui individ, printre acestea se afla:

• Boala Alzheimer
• Amnezia
• Amnezia disociativa
• Ateroscleroza
• Tumori craniene
• Sindromul de oboseala cronica
• Depresia
• Schizofrenia
• Parkinson
• Dementa
• Afazia
• Sindromul de stres posttraumatic
• Coreea lui Huntington
• Tulburare de personalitate multipla
Cauzele tulburarilor de memorieSusCapacitatea normala de functionare a creierului poate fi afectata de diferite afectiuni sau situatii, care pot conduce de la degradarea memoriei pana la dementa. Bolile care afecteaza memoria deoarece deterioareaza celulele creierului sunt: Alzheimer, accident vascular cerebral, traumatisme craniene si alte conditii neurodegenerative.

Problemele de memorie nu sunt cauzate doare de leziuni sau afectiuni care apare a nivelul creierului. Factorii de mediu, psihologici si emotionali pot avea un impact negativ asupra memoriei, inclusiv asupra stocarii, pastrarii, activarii, recuperarii ulterioara si folosirii informatiilor sau a amintirilor.

Stresul si tensiunile au un impact negativ semnificativ asupra capacitatii indivizilor de a memora deoarece cauzeaza un deficit de atentie si exercita o presiune neadecvata asupra abilitatilor mentale.

Potrivit studiilor, exista o legatura intre stres, situatiile tensionate si dezvoltarea bolii Alzheimer la batranete, dar si intre ADHD (deficitul de atentie) la copii si adulti si tulburarile de memorie.

Oxigenul este unul din cei mai importanti factori care asigura buna functionare a creierului si, implicit, a memoriei. Cand creierul nu este suficient oxigenat, acesta nu functioneaza in parametrii normali si nu poate stoca sau utiliza informatiile amintire. De regula, oxigenarea insuficienta a creierului conduce la scaderea performantei creierului si are drept rezultat diminuarea puterii de concentrare.

Factori de mediu si fizici, care conduc la scaderea oxigenarii creierului si a fluxului sanguin cerebral, dieta neadecvata, lipsa activitatilor fizice, prezenta toxinelor in mediul inconjurator si supraponderabilitatea conduc in cele din urma la deteriorarea memoriei.Diagnosticarea tulburarilor de memorieSusDiagnosticul de tulburare de memorie este stabilit in urma a numeroase investigatii si teste detaliate, screening profesional si evaluarea memoriei de catre un medic specialist. Tulburarile de memorie au simptome comune in perioada de debut si pot fi identificate de catre
membrii familiei, rude sau prieteni.

Dementa este o afectiune caracterizata prin scaderea progresiva a abilitatilor mentale. Ca urmare a acestui simptom, viata personala a bolnavului se va schimba radical. Una din cele mai frecvente si cunoscute forme de dementa este dementa Alzheimer – afectiune neurologica degenerativa. Pana in prezent nu a fost descoperit un tratament pentru aceasta afectiune; tot ce se poate face pentru acesti pacienti este asigurarea asistentei medicale.

Senilitatea este o tulburare similara cu Alzheimer. Din punct de vedere functional, senilitatea nu este o boala deoarece, intotdeauna, apare si se aplifica odata cu inaintarea in varsta, deteriorand celulele creierului si buna functionare a memoriei.

Problemele de memorie nu constituie intotdeauna o afectiune clinica. In viata coditiana, mai ales in perioadele stresante sau tensionate, exista riscul manifestarii tulburarilor de memorie. Acest lucru poate fi cauzat si de slaba circulatie cerebrala sau de nutritia deficitara.Tratament si prevenireSusProcesul de formare si stocare al amintirilor este complex si implica, mai ales, activitatea creierului. Desi, unele simptome nu pot fi controlate, exista totusi strategii de imbunatatire a capacitatii de memorare.

Modificari ale dietei, programului de odihna, practicarea activitatilor fizice si de rutina sunt simple strategii pentru prevenirea si ameliorarea tulburarilor de memorie. De asemenea, remediile homepate ajuta la prevenirea problemelor de memorie, mentinand armonia si echilibrul sistemic al creierului si al sistemului nervos, fara efecte secundare sau sedare. Totoodata, se recomanda si un tratament pentru imbunatatirea circulatiei sangvine la nivel cerebral, deoarece, astfel, creierul este oxigenat optim iar capacitatea de memorare va functiona iarasi in parametrii normali.

Prin adoptarea acestor masuri, contribuiti la prevenirea sau tratarea tulburarilor de memorie!